Den Gamle Gartners Have

Den indvendige gårdsplads


I år fortsætter vi med at lave små bede til blant andet mynterne, de står ikke så godt i de baljer de står i, så vi flytter dem ud i små firkantede bede.


Mynterne er nu flyttet ud i bede, så det er blevet meget pænere at ae på, og mere overskueligt.På denne side vil vi sætte bileder ind af de planter der kan ses i haven, det er ikke dem alesammen vi laver i potter, men kan vi, så gør vi det.  Salvia discolor, vi kalder den Peruviansk salvie da den stammer fra peru. Den har sorte blomster og bladene har grå underside. En meget dekorativ salvie som egner sig godt til krukker. Planten er ikke hårdfør

   En ny tofarvet solbærsalvie kaldet Hot Lips. Vi har også den kendte solbærsalvie med røde blomster, en med nærmest lilla blomster og en storbladet

    Ribes x nigrolaria. På dansk Solstik. Busken er en krydsning mellem stikkelsbær og solbær.  Bærrene er større, men ligner solbær. Rigtig god til kryddersnaps og marmelade. Kan bruges lige som solbær.

  Japansk ingefær (Zingiber Mioga). Ingefærplante der egner sig til vores klima, og den blomstrede sidste år.

  En Ocaplante. (Oxsalis Tuberosa "Oca")

Jordmandller (Cyperus esculentus) er en halvgræs, der udvikler   1-2 cm. stor knolde på rødderne. Den når sjældent at sætte blomst og frø, i vores klima, men det er også de underjordiske knolde, der gør den interresan, og de kan godt nå at udvikle sig i en dansk sommer. Sæt knoldene i små potter, i såjord i januar, februar i stuetemperatur. 4-5 knolde i hver. Pot dem i store potter når de er klar til det men lad dem stå varmt, f.eks. i drivhus til juni, før de bliver sat ud i haven. De skal gro så længe som muligt. Stil dem frostfrit til der skal sættes knolde igen.

Rød estisk hvidløg (Allium sativum var.) er en kraftig hvidløg, stærk og god, med en fin smag. Den sætter små yngeleløg i toppen, og dem har vi sat i små potter lige til at plante ud. De vil, i løbet af sommeren vokse sig større og blive til sætteløg.

  Ingefærplanten i blomst. Blomsterne ligger helt nede ved jorden.

  Oca dyrkes som kartofler og kan spises som jordskokker eller karofler, rå eller tilberedt.

De Jordmandler der ikke skal lægges igen, kan spises både rå og ristede. Man bruger dem i vid udstrækning, som man ville bruge mandler. Rå har de et god bid og er gode i en salat. En simpel måde at tilberede jordmandlerne på er at tørriste dem på en pande i nogle minutter for at intensivere nøddesmagen. Derefter kan de serveres som en delikat og anderledes snack eller de kan hakkes og bruges som drys over fx en salat, i supper eller over stegt fisk eller kød. De kan også honningristes til fx desserter og kager eller ristes med salt som saltmandler.

Når sætteløgene sættes igen til efteråret, bliver de til rigtige hvidløg, med fine store fed, og så kan vi spise hvidløg.

Sæt yngleløg og sætteløg hvert år, om efteråret, så bliver der en løbende produktion.


  Zanthoxylum piperitum eller Japansk pebertræ, som det hedder på dansk, er et lille træ, eller busk, med store torne som roser. De friske blade kan bruges i en salatskål, men det er frugterne eller rettere frugtskallerne som giver det bedste krydderi. Frøskallerne ristes og stødes i en morter, derved får man sichuanpeber, som indgår i den kinesiske krydderiblanding Five Spice, som fås i bl.a. invandrerbutikker.

  Træet er fuldt hårfør herhjemme. Frøene kan sås.

Billederne er af vores træ der står med modne frugter. Der er sket det i sommer, at træet pludselig gik ud, da vi trak det op havde det ingen rødder og vi har ikke mosegrise. vi forstår det ikke, men heldigvis havde vi en del i potter, så vi har planter et nyt et andet sted.

Løgtræ (Toona sinensis) er et højt, løvfældend træ, med brun bark, der skaller af. Bladene dufter, og smager, af løg, og de kan bruges som grøntsag. Bladene er lyserøde når de er unge, men bliver senere grønne.

  Ananasguave, Feijoa sellowiana (Acca sellowiana). Smukke, spiselige hvide blomster med røde støvdragere. Frugterne er store og ægformede, med smag af guave.

En ny solbærsalvie, Icing Sugar, med tokulørte blomster.

Vi har også en meget knaldrød solbærsalvie, meget flot. Desværre har jeg ikke billede af den endnu.

  Blue Ripple er en skøn lyseblå nyhed


En nyhed i ærteblomster som hedder Lemonade.

Purple Pimpernel en ny vi fik sidste år.

White Supreme er en gammel kending, den er kridhvid.

På det andet billede mangler toppen af træet, den er her.

Træet er hårdfør, hvis det står lidt beskyttet.

I de to hårde vintre, hvor vi havde ned til 22 graders frost, frøs det ned, men kom igen fra bunden. De sidste par vintre har det klaret sig godt.

Ananasguaven tåler ikke frost, men skal helst stå ude om sommeren. Blomsterne er ret store og røde, som det fremgår af billedet

   Vi har i år lavet lidt om på vores kollektion af ærteblomster.

Odoratus Midtnigt er en nyhed.

  King Size Navy Blue, en gammel kending. Meget populær.

  Promise en sjov og anderledes to farvet. Også ny.

Robert Uvedal også en ny sidste år.

Matucana er en nyhed i år